Bad IP Neighborhood και προβλήματα στο SEO
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην βελτιστοποίηση SEO μιας ιστοσελίδας καθώς και στην μελλοντική της πορεία στην θέση κατάταξης (ranking) στα αποτελέσματα αναζήτησης, είναι αν στην IP που φιλοξενείται το domain βρίσκονται ανάμεσα και κακοί γείτονες (bad neighbors). Αυτό φυσικά συμβαίνει μόνο όταν το πακέτο φιλοξενίας είναι σε web server (virtual server) και IP τα οποία μοιράζονται με άλλα domain (shared hosting plan), το οποίο συνήθως είναι και ένα πολύ φθηνό πακέτο φιλοξενίας και όχι σε ανεξάρτητο server ή IP (Dedicated server) υψηλού κόστους.
Ανάμεσα σε αυτά τα γειτονικά domain που μοιράζονται την ίδια IP στον web server, πολλές φορές υπάρχουν και τα «κακά domain» (bad domains), τα οποία συνήθως έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο, on-line παιχνίδια τζόγου, έχουν βρεθεί malware, ιστοσελίδες απατών (scam), τα οποία βρίσκονται στη μαύρη λίστα των μηχανών αναζήτησης (blacklisted domains) και ενδεχομένως να συμπαρασύρουν τα καλά domain και να τιμωρηθούν με πέναλτι από τις μηχανές αναζήτησης με δραματικά αποτελέσματα στο SEO.
Συνεπώς, εφόσον το domain βρίσκεται σε κοινόχρηστη IP και web server, θα πρέπει να γίνεται συχνός έλεγχος για «κακούς γείτονες» (bad IP neighborhood) και εφόσον βρεθούν ανάμεσα τέτοια domain με ύποπτο περιεχόμενο θα πρέπει να προγραμματιστεί η μεταφορά του domain σε άλλη IP.
Ο έλεγχος των domain που φιλοξενούνται σε μια IP ενός web server, μπορεί να γίνει εύκολα με τη χρήση του online εργαλείου Reverse IP Domain check. Στα αποτελέσματα που προκύπτουν από τον έλεγχο της IP, εμφανίζονται όλα τα domain, ενώ ξεχωρίζουν με κόκκινα γράμματα αυτά που μπορεί να έχουν περιεχόμενο ύποπτο και συνεπώς η IP στο server μπορεί να χαρακτηριστεί επισφαλής.
Google Safe Browsing
Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία στα SEO blogs και γενικότερα στον χώρο του SEO για το κατά πόσο η Google τιμωρεί τα domain που μοιράζονται μια IP με κακούς γείτονες δηλαδή το bad IP neighborhood, και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του domain και την άποψη της μηχανής αναζήτησης Google για την ιστοσελίδα με τις ενδεχόμενες πιθανές επιπτώσεις αποκλεισμού. Σίγουρα όμως δεν βλάπτει να γνώριζει κανείς ποιού γέιτονες έχει δίπλα του.
Η Google δημιούργησε και παρέχει για αυτό το σκοπό ένα εργαλείο στους webmasters, το Google Safe Browsing, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακαλύψετε εάν η περιοχή σας έχει βρεθεί για να είναι επισφαλής και να προσδιορίσετε πιθανή ποινική ρήτρα από την Google.
Ο έλεγχος μπορεί να γίνει στην παρακάτω διεύθυνση αντικαθιστώντας στο τέλος το δικό σας domain:
http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=yourtestsite.gr
|